Advocaat
“Toegewijd, leergierig en enorm gedreven, dat is wie ik ben! Het geeft mij ontzettend veel energie om dé oplossing te vinden waarmee wij samen het verschil kunnen maken.”
De Hoge Raad heeft zich uitgesproken over een veelbesproken onderwerp: de (on)eerlijkheid van opslagbedingen in huurovereenkomsten. Kun je zomaar 3% opslag rekenen? Wat gebeurt er als dat als oneerlijk wordt beoordeeld? En wat betekenen de Wet Nijboer en Wet betaalbare huur in dit verhaal? Lees snel verder.
Huurprijsbedingen in huurovereenkomsten staan opnieuw in de schijnwerpers. Recent heeft de kantonrechter in Amsterdam de Hoge Raad vragen gesteld over de beoordeling en de gevolgen van een oneerlijk beding. Het advies van de procureur-generaal (PG) kan grote gevolgen hebben, vooral voor de jaarlijkse indexering van de huurprijs. Hoe eerlijk is jouw huurprijsbeding eigenlijk? En wat als het als oneerlijk wordt aangemerkt? In deze blog leggen we aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit wat dit kan betekenen voor jou als verhuurder.
De Hoge Raad heeft belangrijke duidelijkheid gegeven over wat er gebeurt als een overheid in strijd met de Didam-regels handelt. Hoewel overeenkomsten die niet aan deze regels voldoen in principe geldig blijven, kan een benadeelde partij wel aanspraak maken op schadevergoeding of zelfs een verkoop proberen tegen te houden. Dit arrest roept echter ook nieuwe vragen op, zoals over de verjaringstermijn.
Per 1 juli 2024 is de Wet vaste huurcontracten (Wvh) in werking getreden. Deze wet heeft grote gevolgen voor verhuurders, omdat het sluiten van huurovereenkomsten voor bepaalde tijd vanaf 1 juli 2024 niet meer mogelijk is, behalve in specifieke gevallen. In deze blog bespreken we de belangrijkste wijzigingen en uitzonderingen.