Blog 07 oktober 2024

100 of meer medewerkers? Vergeet de kilometerregistratie niet

Sinds 1 juli 2024 zijn werkgevers met 100 of meer medewerkers in dienst verplicht om jaarlijks al het zakelijk- en woon-werkverkeer van hun medewerkers te registreren. Dit komt door de inwerkingtreding van de zogeheten rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit. De peildatum voor de hoeveelheid werknemers is 1 januari van het jaar waarover gerapporteerd wordt. Uiterlijk 30 juni 2025 moeten de gegevens over 1 juli 2024 tot en met 31 december 2024 zijn aangeleverd.

Registratie

De te registreren gegevens worden op een digitaal formulier ingevuld dat te vinden is op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl/onderwerpen/rapportage-wpm). Uit de registratie moet blijken hoeveel reiskilometers er zijn gemaakt in het kader van zowel zakelijk verkeer als woon-werkverkeer. Daarbij wordt ook gekeken naar de wijze van reizen: per openbaar vervoer, per fiets of te voet, per bromfiets of met een auto? Als men met een gemotoriseerd voertuig reist dient het gebruikte type brandstof vermeld te worden.

Worden de gegevens niet, of niet volledig aangeleverd, dan zal de onderneming worden verzocht dit alsnog te doen. In de toelichting op het Besluit is vermeld dat hiertoe een last onder dwangsom kan worden opgelegd.

Meer weten?

Twijfel je of jouw onderneming aan deze verplichting moet voldoen, of heb je vragen over de registratie van de reisbewegingen? Neem dan gerust contact op met een van onze advocaten arbeidsrecht.

Annemieke Wiltink (zwart wit)
Neem contact op met onze experts